Posts Comments

You Are Here: Home » Diverse, Noutati » Zilele comunei Roşia, un eveniment de excepţie pentru toate vârstele

Primăria Comunei Roşia în parteneriat cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor îi invită pe toţi iubitorii de cultură sau aventură să petreacă două zile pline de aventură şi voie bună la poalele munţilor.

Sâmbătă, 18 august 2012, în cadrul evenimentelor ce marchează Zilele Munţilor Pădurea Craiului, începând cu ora 15:00, va avea loc conferinţa de inaugurare oficială a Peşterii cu Cristale din mina Farcu şi a Parcului de Aventură aflat în imediata vecinătate a acestui obiectiv turistic. Alătrui de frumuseţile peşterii, deja cunoscute multor turişti din ţară şi din străinătate, atracţia evenimentului va fi tiroliana, primul obiectiv al Parcului de Aventură. Cu o lungime totală de aproximativ 300 de metri, coborârea, care în cel mai înalt punct al ei se află la 50 de metri distanţă de sol, va fi la dispoziţia tuturor iubitorilor de aventură, începând chiar din această zi. În cadrul aceluiaşi eveniment urmează să fie inaugurat şi Muzeul Mineritului. Aflat într-o galerie laterală a minei Farcu, punctul muzeal îşi propune să prezinte vizitatorilor săi o imagine cât mai fidelă a vieţii şi activităţii minerilor din Munţii Pădurea Craiului.

 

După acest eveniment, toţi cei prezenţi sunt invitaţi să participe la două concerte în aer liber:

 

- 18:00 – concert Melaz şi Sabin Mureşan – muzică folk şi compoziţii proprii

- 19:30 – concert Nagual – Ancient and Tribal Music

Începând cu ora 21:00, până la abandonul ultimului dansator, discotecă.

Tradiţie prin cultură

 

Duminică, 19 august 2012, se marchează oficial Ziua Comunei Roşia. Manifestările acestui eveniment, devenit deja tradiţie pentru toţi oamenii locului, cuprind o serie de spectacole culturale la care îşi dau concursul maeştri ai cântecului şi dansurilor tradiţionale, comici şi cântăreţi.

 

  • 13:00 – concertul ansamblului folcloric Roşia

  • 14:00 - ansamblul popular Auşana
  • 16:00 – cântece şi dansuri populare sălăjene

  • 18:00 – momente vesele cu Radu Moş

  • 19:00 – spectacolul Ansamblului „Crişana”

  • 21:00 - moment folcloric cu renumitul cântăreţ Traian Jurchelea
  • 21:30 - recital extraordinar Fraţii Florea
  • 22:00 – 24:00 – spectacol eveniment, Cosmin Marta şi formaţia sa.

Cele două zile de evenimente fac parte din proiectul „Metode inovative de valorificare a capitalului natural în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, derulat de CAPDD Bihor începând din luna ianuarie a anului 2012. Acest proiect îşi propune să contribuie la conservarea biodiversităţii şi, totodată, să pună în valoare capitalul natural al zonei, prin utilizarea durabilă a resurselor naturale existente. Proiectul este finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Fondul Global pentru Mediu, prin Programul de Granturi Mici. El este programat să se deruleze până în anul 2013, având o valoare de 267.270 lei.

Situl ROSCI0062, ce cuprinde Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, are o suprafaţă de 38.812,5 hectare, fiind situat în zona de nord-vest a României şi localizat aproape în totalitatea sa pe teritoriul judeţului Bihor.

Situl Natura 2000 „Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului” este o arie protejată, înfiinţată cu scopul protejării peisajului şi a diversităţii ecologice şi culturale, pe un eşantion reprezentativ din teritoriul naţional al României şi al Munţilor Apuseni.

Teritoriul administrativ al comunei Roşia este inclus în arealul sitului Natura 2000. Aici se află 7 rezervaţii speologice: Peştera Ciur Izbuc, Peştera Ciur Ponor, Peştera Farcu, Peştera Grueţ, Peştera Vacii din Cheile Albioarei, Peştera Vacii din Cheile Cuţilor, Peştera de la Valău. Aceste peşteri sunt caracterizate de o biodiversitate excepţională, reprezentată atât de fauna cavernicolă – nu mai puţin de 16 specii de chiroptere – cât şi de mai multe habitate protejate.

 

Zona Roşia a fost afectată de existenţa unor exploatări miniere de suprafaţă şi de subteran pentru extragerea bauxitei, care au avut un impact evident asupra mediului. În ultmii ani au fost exploatate nu mai puţinde 15 lentile de bauxită, reprezentând peste 35 de kilometri de galerii, astăzi abandonate.

Activităţile acestui proiect implică acţiuni cu rol de model pentru renaturarea unor lentile de bauxită, aflate în proximitatea intrării în Mina Farcu, din comuna Roşia, amenajarea pentru speoturism a unor galerii de mină şi a Peşterii Farcu, cât şi acţiuni de informare şi conştientizare a comunităţii locale. Implicarea comunităţii locale este asigurată de parteneriatul stabilit între organizaţia comunitară „Asociaţia Roşia Bihoreană”, Primăria comunei Roşia şi CAPDD Bihor.

Proiectul răspunde într-o manieră integrată şi inovatoare unei serii de probleme cu caracter general pentru situl în cauză sau specifice pentru comuniatea din Roşia: conservarea activă şi redarea către comunităţi a unui areal neproductiv, în speţă lentilele de bauxită, administrarea participativă a arealului protejat prin generarea de proiecte practice de implicare a comunităţii şi, nu în ultimul rând, crearea de alterantive economice care să utilizeze în mod durabil capitalul natural al zonei.

 

 

 

Leave a Reply

© 2012 CrisTV – Informaţii, ştiri şi evenimente din Oradea şi Bihor. LIVE ! · Subscribe:PostsComments · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress